Το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο διοργάνωσε το «1ο Αραβο-Ελληνικό Ναυτιλιακό Συνέδριο», στις 5-6 Ιουλίου, στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental Αθηνών. Το εν λόγω Συνέδριο αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στις προσπάθειες που καταβάλλει το Επιμελητήριο για τη δημιουργία νέας δυναμικής και ενδιαφέροντος σε επιχειρηματικούς τομείς που φέρουν κοντά Έλληνες και Άραβες επιχειρηματίες, με σκοπό τη διάνοιξη διαύλων επικοινωνίας, εποικοδομητικού διαλόγου και νέων συνεργειών.
Λόγω της ευρείας λίστας επαφών μας και του προνομίου μας να εκπροσωπούμε Εμπορικά Επιμελητήρια και τις Ενώσεις τους σε όλο τον αραβικό κόσμο, καταφέραμε, ακόμη μία φορά, να συγκεντρώσουμε, κάτω από την ίδια στέγη, σημαντικές προσωπικότητες, Διευθύνοντες Σύμβουλους, φορείς λήψης αποφάσεων και ενδιαφερόμενα μέρη από την Ελλάδα και από τον αραβικό κόσμο. Ως ομιλητές των συνεδριών έλαβαν μέρος εκλεκτά διευθυντικά στελέχη και αξιωματούχοι γνωστών αραβικών και ελληνικών κολοσσών, οργανισμών και εταιρειών. Οι συνεδρίες αντικατόπτριζαν επιλεκτικά ζητήματα και συνοδεύτηκαν από εκτεταμένη δικτύωση και συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν Διευθύνοντες Σύμβουλοι και υψηλά ιστάμενοι εκπρόσωποι 70 εταιρειών από 17 αραβικές χώρες, συνολικά άνω των 110 ατόμων. Ταυτόχρονα, το επίπεδο της ελληνικής συμμετοχής ήταν ισάξιο, καθώς περίπου 120 Έλληνες πλοιοκτήτες, Διευθύνοντες Σύμβουλοι και ανώτερα στελέχη μοιράστηκαν αυτές τις διήμερες συζητήσεις και συναντήσεις με τους Άραβες ομολόγους τους.
Η ροή του προγράμματος περιλάμβανε την τελετή έναρξης και ακολούθησαν έξι συνεδρίες, σε κάθε μία από τις οποίες εκπροσωπήθηκε η Ελλάδα. Οι αραβικές χώρες επιλέχθηκαν βάσει της γεωγραφικής τους θέσης, ξεκινώντας από τη Βόρεια Αφρική (Αλγερία, Μαυριτανία, Τυνησία, Αίγυπτος και Λιβύη), περνώντας από τις αραβικές χώρες του Βόρειου Μασρίκ (Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανος, Συρία) και στη συνέχεια στα αραβικά κράτη του Κόλπου (Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία και Ομάν) ολοκληρώνοντας με τις Κομόρες, τη Σομαλία και την Υεμένη. Αυτός ο διαχωρισμός των συνεδριών σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να αξιολογηθεί η ελληνική παρουσία στο εκάστοτε κράτος και να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία σε όλους τους τομείς της ναυτιλιακής και λιμενικής βιομηχανίας.
Εκτός από την κεντρική σκηνή, το πρόγραμμα περιλάμβανε ειδικό εργαστήρι αναφορικά με την πρωτοβουλία «Belt and Road», στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν και άλλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Το βραδινό δείπνο προς τιμή των επισκεπτών αραβικών αποστολών και των Ελλήνων επισκεπτών αποτέλεσε έναν εορτασμό του επιτυχημένου διήμερου συνεδρίου, μια πανδαισία για τα μάτια και τον ουρανίσκο.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και παρευρισκόμενους, τους χορηγούς, τους συντελεστές, καθώς και τους φορείς που παρείχαν την αιγίδα τους στο 1ο Αραβο-Ελληνικό Ναυτιλιακό Συνέδριο. Εμείς, στο Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο, επιθυμούμε να καθιερώσουμε μια παράδοση και να καταστήσουμε αυτήν την εκδήλωση θεσμό των ελληνοαραβικών ναυτιλιακών σχέσεων. Άλλωστε, το Συνέδριο επιβεβαίωσε με επιτυχία το σύνθημά του: ότι υπάρχει μια θάλασσα ευκαιριών μεταξύ των δύο πλευρών και το μόνο που απαιτείται είναι η βούληση να μετατραπεί σε μια θάλασσα συνεργασιών.
Για τη λίστα των ομιλητών, πατήστε εδώ