Το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο ολοκλήρωσε επιτυχώς την δεύτερη εκδήλωση του έτους, την Επιχειρηματική Συνάντηση «Ελλάδα & 5 Χώρες του Μασρίκ (Ιράκ – Ιορδανία – Λίβανος – Παλαιστίνη – Συρία» στις 24 Μαρτίου, έπειτα από ένα διήμερο γεμάτο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, διαβουλεύσεις, εντατική δικτύωση και συναντήσεις Β2Β, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel Αθηνών.
Η εν λόγω επιχειρηματική εκδήλωση αποτέλεσε πρωτιά στο είδος της, καθώς συμπεριέλαβε πέντε αραβικές χώρες του Μασρίκ και την Ελλάδα μαζί, κάτω από την ίδια στέγη. Το πρόγραμμα περιλάμβανε, επίσης, για πρώτη φορά, κλειστές συναντήσεις δικτύωσης μετά το τέλος κάθε συνεδρίας, συγκεντρώνοντας, έτσι, τους ομιλητές και επαγγελματίες όλων των συναφών τομέων, δίνοντας την ευκαιρία σε όλα τα μέρη να ανταλλάξουν νέα, απόψεις και αναθεωρήσεις στον τομέα ενδιαφέροντός τους.
Το πρόγραμμα των συνεδριών περιλάμβανε ομιλητές από μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις από τις έξι χώρες, καθώς και υψηλόβαθμους ομιλητές. Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισαγωγή από τον κ. Rashad Mabger, Γενικό Γραμματέα του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, κι έπειτα ο Τιμώμενος Καλεσμένος, κ. Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, απευθύνθηκε στο κοινό, τονίζοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα καθώς και τις επιτυχίες της χώρας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Έπειτα, υπογράφηκε συμφωνητικό μεταξύ του κ. Mohammed Alamour, Προέδρου της Ένωσης Παλαιστίνιων Επιχειρηματιών και του Αντιπροέδρου του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, κ. Abdul Azim Weiss, σηματοδοτώντας την δημιουργία του «Μεικτού Παλαιστινο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου».
Η πρώτη συνεδρία ξεκίνησε με κεντρική ομιλία από τον κ. Abdulrazak AL–Zuhairi, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιρακινών Εμπορικών Επιμελητηρίων. Ο κ. Zuhairi καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, περιέγραψε τις προσπάθειες του Ιράκ για εκσυγχρονισμό και έκανε γνωστή την πρόθεση της χώρας του να επανέλθει στην παγκόσμια σκηνή και να ξανακερδίσει την παλιά της αίγλη. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας, περί των προσπαθειών ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού των υποδομών στον αραβικό κόσμο, οι ομιλητές πήραν με τη σειρά το λόγο παρουσιάζοντας την προθυμία και τις δυνατότητες των εταιρειών τους αλλά και των χωρών τους να συνεργαστούν με την άλλη πλευρά: οι Qaysar Al–Giburi, εκπρόσωπος της Abdullah Al -Giburi Group for Contracting & International Agencies, Ιράκ, Eng. Ban Haddadin, Επικεφαλής του Τμήματος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Arabtech Jardaneh Int’l., Ιορδανία, Eng. Mohamed Haytham Albeik, Ιδρυτής & Ιδιοκτήτης, Μελετητικό & Επιστημονικό Γραφείο, Συρία και Antulio Richetta, Διευθυντής, IBI Group, Ελλάδα, με συντονιστή και σχολιαστή τον Δρ. Saleh Jallad, εκδότη της Middle East Economic Survey (MEES) & Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, όλοι επεσήμαναν το γεγονός ότι η τεχνολογία και οι τεχνικές υποδομές είναι διαθέσιμες και έτοιμες προς χρήση με καλή συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.
Η δεύτερη συνεδρία, περί της εναλλακτικής και βιώσιμης ενέργειας, συμπεριέλαβε ως ομιλητές τους Δρ. Sameh Al–Muqdadi, Γενικό Διευθυντή, Green Charter GC., Foundation for Water and Environmental Consulting, Γερμανία, Houssam El Katrangi, Συνιδρυτή & Διευθυντή, MetaSol Source for Energy, Λίβανος, Osama M. Amro, Ιδρυτή & Πρόεδρο, Abaad Contracting Co. και Αντιπρόεδρο της Παλαιστινιακής Ένωσης Ανανεώσιμης Ενέργειας, Παλαιστίνη και Βαγγέλη Καμάρη, Διευθυντή Διεθνούς Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Sustainable Engineering Solutions, Μυτιληναίος Α.Ε., Ελλάδα με συντονιστή και σχολιαστή τον Κώστα Θεοφύλακτο, Γενικό Γραμματέα του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), Ελλάδα. Όλοι οι ομιλητές μετέφεραν τις γνώσεις τους στον τομέα εξειδίκευσής τους, προσελκύοντας το κοινό με τις παρουσιάσεις τους.
Πριν από την τρίτη συνεδρία, ο Anas Joud, Γενικός Διευθυντής & Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, Joud Group of Companies, εκπρόσωπος της Ένωσης Εμπορικών Επιμελητηρίων της Συρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, απηύθυνε την κεντρική του ομιλία, περιγράφοντας την ανθεκτικότητα του λαού της Συρίας μετά από μια μακρά περίοδο αστάθειας και την προθυμία της Συρίας να ανοικοδομήσει την οικονομία της και να ασκήσει τον θετικό της ρόλο σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Η τρίτη συνεδρία, σχετική με τον αγρο-διατροφικό τομέα και την επισιτιστική ασφάλεια, περιελάβανε ως ομιλητές τους Dr. Sameh Al–Muqdadi, Γενικό Διευθυντή, Green Charter GC., Foundation for Water and Environmental Consulting, Γερμανία, Atef Idriss, Διευθύνοντα Σύμβουλο, MEFOSA SA, Λίβανος, Raed Salameh, Ιδρυτή & Γενικό Διευθυντή, Hammouda Investment Group και Πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης της Ένωσης Παλαιστίνιων Επιχειρηματιών, Παλαιστίνη, Eng. Salman Najib Albahri, Ιδιοκτήτη & Διευθύνοντα Σύμβουλο, Albahri Agricultural and Industrial Services, Συρία και Κωνσταντίνο Μπινιάρη, Διευθύνοντα Σύμβουλο, εταίρο και ιδιοκτήτη, της Pot & Pan Food Service S.A., Ελλάδα. Υπό τον συντονισμό και σχολιασμό του Rashad Mabger, Γενικού Γραμματέα του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, οι ομιλητές πήραν με τη σειρά τον λόγο για να προσφέρουν στο ακροατήριο μια ποικιλία θεμάτων σχετικά με τον αγρο-διατροφικό τομέα και μια συνολική άποψη ενός πεδίου ζωτικής σημασίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον αραβικό κόσμο.
Το πρωί της δεύτερης ημέρας, ο Rashad Mabger εκφώνησε σύντομη ομιλία παρουσιάζοντας τις εργασίες της ημέρας και στη συνέχεια ξεκίνησε η τέταρτη συνεδρία, σχετικά με τη φαρμακοβιομηχανία. Ο Mohammed Mohsin Gaeed, Γενικός Διευθυντής, United Horizon Co., Ιράκ, Dr. Hanan Sboul, Γενικός Γραμματέας της Jordanian Association of Pharmaceutical Manufacturers (JAPM), Ιορδανία, Ziad Oubari, Αντιπρόεδρος & Εκτελεστικός Διευθυντής, Oubari Pharma, Συρία και Γιώργος Σπίγγος, Διευθυντής Διεθνών Πωλήσεων του Ομίλου ΟΦΕΤ (Uni-Pharma SA & Intermed SA Pharmaceutical Laboratories), Ελλάδα, υπό τον συντονισμό και τον σχολιασμό του Dr. Bassim Khoury, Διευθύνοντος Συμβούλου της Pharmacare PLC, Παλαιστίνη, απευθύνθηκαν στο ακροατήριο, μιλώντας για τις γενικότητες αλλά και τις ιδιαιτερότητες του επιχειρηματικού τους τομέα, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του ευρύτερου αλλά και στοχευμένου κοινού, επί μιάμιση ώρα.
Στην αρχή της πέμπτης συνεδρίας, ειδικές εισαγωγικές ομιλίες παρουσιάστηκαν από τον Tawfiq Dabboussi, Αντιπρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων Εμπορίου, Βιομηχανίας & Γεωργίας του Λιβάνου και Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Γεωργίας Τρίπολης & Βορείου Λιβάνου, και τον Γεώργιο Φιλιόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο, Enterprise Greece, Ελλάδα, όπου ο καθένας, με τη σειρά του, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για τη σημαντική εκδήλωση, στη συνέχεια παρουσίασε τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα του. Οι ομιλητές που ακολούθησαν έκαναν σύντομες παρουσιάσεις της δουλειάς τους, καλώντας το ακροατήριο και τους συναδέλφους τους να συνεργαστούν μαζί τους και να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους: οι Ali Humaid Al–Makhzoomi, Ιδρυτής Bil Weekend Co for Tourism Services, Ιράκ, Majd Omar Abu Arqub, Area Marketing Manager, Jordan Tourism Board, Ιορδανία, Pierre Achkar, Πρόεδρος, Ένωσης Ξενοδόχων Λιβάνου και Πρόεδρος, Lebanese Federation for Tourism Industries και Δήμαρχος της πόλης Brummana του Λιβάνου, Mousa E. Jarjoui, Διευθύνων Σύμβουλος, George Garabedian Co. Ltd for Travel & Tourism, Παλαιστίνη και Talal Khoudeir, Διευθύνων Σύμβουλος, Silk Road Co. for Travel & Tourism και Πρόεδρος, Ομοσπονδίας Τουριστικών Επιμελητηρίων, Συρία, υπό τον συντονισμό και σχολιασμό του Νικόλαου Βλαχάκη, Διευθύνοντος Συμβούλου της NEOKEM Α.Ε. & Μέλους Διοικητικού Συμβουλίου του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, όλοι «ταξίδεψαν» το κοινό στη χώρα καταγωγής τους, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Μετά από ένα γεύμα δικτύωσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις B2B μεταξύ των συμμετεχόντων και των παρευρισκόμενων, ειδικά εκείνων που δεν είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν κατά τη διάρκεια των κλειστών συναντήσεων έπειτα από κάθε πρωινή συνεδρία. Το ίδιο βράδυ, με την έναρξη του εσπερινού προγράμματος, ο Γενικός Γραμματέας, Rashad Mabger, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια ο Επίτιμος Προσκεκλημένος και Κεντρικός Ομιλητής της βραδιάς, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, απηύθυνε χαιρετισμό στους συνδαιτημόνες και, αφού ευχαρίστησε το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο για την πρωτοβουλία του, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία με το Υπουργείο του οποίου ηγείται. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες απόλαυσαν ένα νόστιμο δείπνο και συνέχισαν τη δικτύωσή τους μέχρι αργά το βράδυ.
Συνολικά, η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από διαφοροποίηση όσον αφορά τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες, από ενδιαφέρουσες συζητήσεις και διαβουλεύσεις και την αίσθηση ότι με προσπάθεια για άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο μερών, Ελλήνων και Αράβων, η ευημερία είναι πάντα ο τελικός στόχος για όλους τους λαούς.
Το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους χορηγούς, τα υπουργεία και τους οργανισμούς που χορήγησαν την αιγίδα τους, τους ομιλητές, τους συντονιστές και φυσικά όλα τα μέλη και συμμετέχοντες στην εκδήλωση αυτή και για τη μακροχρόνια υποστήριξή τους.
Για να μεταφορτώσετε το Δελτίο Τύπου, πατήστε εδώ.
Για να μεταφορτώσετε φωτογραφίες από την εκδήλωση, πατήστε εδώ.