Δελτίο τύπου
Greece – GCC countries e-Business Gathering
(Bahrain-Kuwait-Oman-Qatar-Saudi Arabia-United Arab Emirates)
“Shared Visions”
Στις 15 & 16 Ιουνίου, το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο διοργάνωσε την τέταρτη κατά σειρά εκδήλωσή του για τη φετινή χρονιά, τη διαδικτυακή επιχειρηματική συνάντηση με τίτλο “Greece–GCC countries e–Business Gathering” και θέμα «Κοινά Οράματα», σε συνεργασία με τις πρεσβείες των χωρών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που είναι διαπιστευμένες στην Ελλάδα, σε συντονισμό με την Ένωση Επιμελητηρίων των κρατών-μελών του Κόλπου, τις Ενώσεις και Εμπορικά Επιμελητήρια του Κόλπου, και υπό την αιγίδα των Ελληνικών Υπουργείων Εξωτερικών και Τουρισμού, την Ένωση Αραβικών Επιμελητηρίων και την Ένωση Επιμελητηρίων του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Μετά την τελετή έναρξης, ακολούθησαν οι συνεδρίες για κάθε συμμετέχουσα χώρα του Κόλπου ξεχωριστά με την Ελλάδα. Την πρώτη ημέρα, 15 Ιουνίου, παρουσιάστηκαν οι τρεις χώρες του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ και του Ομάν ενώ, τη δεύτερη ημέρα, 16 Ιουνίου, ακολούθησαν οι άλλες τρεις χώρες, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Στις συνεδρίες αυτές, οι ομιλητές από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου εστίασαν στις δυνατότητες και τα Οράματα των χωρών τους, στα επιτεύγματα αυτών των Οραμάτων και Προγραμμάτων, καθώς και στα πολλά πλεονεκτήματα στους τομείς στους οποίους έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, τη λιμενική βιομηχανία, τις βιομηχανικές και ελεύθερες ζώνες, καθώς και ιστορίες επιτυχίας στον τομέα των υπηρεσιών και του τουρισμού. Επίσης, παρουσίασαν τα επιτεύγματά τους σε ζητήματα διαφοροποίησης των εσόδων τους και την οικονομική θέση που κατέχουν τα κράτη του Κόλπου σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτές τις συνεδρίες, εξέφρασαν τη δυνατότητα της χώρας τους και της Ελλάδας να επιτύχουν περισσότερες επενδυτικές ροές και να αυξήσουν το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ τους.
Από την ελληνική πλευρά, οι ομιλίες και οι παρουσιάσεις επικεντρώθηκαν στη στρατηγική των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και στα επιτεύγματα που έχει επιτύχει η χώρα, παρά την κρίση της πανδημίας του Covid-19, στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού και της ευκολίας εργασίας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την αύξηση των ξένων επενδυτικών ροών, πέραν της προόδου που έχει επιτύχει η Ελλάδα σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς, που της επέτρεψε να έχει αγορές σε αραβικό και διεθνές επίπεδο.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν το ειλικρινές τους ενδιαφέρον για να δουν τις σχέσεις Ελλάδας-Κόλπου να καρποφορούν και να σημειώνουν πρόοδο που θα αντικατοπτρίζει τις περιφερειακές και τοπικές εξελίξεις, ως έκφραση και επέκταση των καλών ιστορικών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και πολλές δεκαετίες.
Τη διήμερη αυτή επιχειρηματική συνάντηση παρακολούθησε πλήθος επιχειρηματιών και από τις δύο πλευρές, με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή για τα θέματα που εισήγαν και παρουσίασαν οι ομιλητές, ενώ απαντήθηκαν ερωτήματα που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες. Υπήρξε διάλογος μεταξύ των συντονιστών, των Αράβων Πρεσβευτών και των ομιλητών, ενώ οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να δικτυωθούν με τους ομολόγους τους και να διερευνήσουν τρόπους συνεργασίας και το ξεκίνημα νέων συνεργασιών μεταξύ τους.
Στο σημείο αυτό, το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο θα ήθελε να εκφράσει την ειλικρινή του εκτίμηση προς όλες τις επιχειρήσεις-μέλη του που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση και ολοκλήρωση της εκδήλωσης αυτής, και θα θέλαμε εδώ, βάσει των δεσμεύσεών μας, να επιβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε το έργο μας για την ενίσχυση και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και ενδυνάμωση των αραβο-ελληνικών σχέσεων σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς.
* Στο Δελτίο αυτό, χάριν συντομίας, δεν αναφέρονται τα ονόματα των ομιλητών και οι τίτλοι τους αλλά συνοδεύεται, με όλο το σεβασμό μας προς το άτομό τους και για δική σας κατανόηση, το φυλλάδιο των ομιλητών-συντονιστών καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα της εν λόγω εκδήλωσης.
Ολόκληρη η εκδήλωση θα βρίσκεται σύντομα αναρτημένη στο κανάλι του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου στο YouTube.
© Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης